Cashmere en vidunderlig blød og varm uld

Cashmere er en vidunderlig uld som kommer fra geden capra hircus som blandt flere steder lever i Himalaya bjergene.

Gederne lever i bjergene i flere tusinde meter s højde og hvor temperaturen kan falde til - 40 graders kulde om vinteren. I takt med at vejret bliver koldere begynder cashmere gedernes underuld at vokse. Når vinterperioden slutter og temperaturen stiger, fælder cashmere-gederne deres uld som derefter samles op af farmere eller samlere.

Cashmere-ulden er værdsat og har i århundreder været brugt til vidunderlige klæder, som har været kendt for sin varme, lethed og ikke mindst blødhed. Derfor er cashmere-uld noget af det mest  luksuriøse uld i verden.

Cashmere kaldes også for ”uldfibrenes konge”, vi vil gå så langt som at sige at det er Himalaya bjergenes kongelige uldfiber, som kongelige ofte har brugt gennem tiderne. Men vi mener at vi har en pendant til cashmere uld, nemlig Alpaca, og især den bløde kvalitet som kaldes ”superfine alpaca” eller babyalpaca som vi og andre kalder for ”Sydamerikas cashmere” eller for Andesbjergenes alpaca, som også har været udvundet til brug for Inkaerne i Peru.

Når du holder et stykke tøj fremstillet af cashmere eller alpaca i hænderne er du aldrig i tvivl om at du har et luksusprodukt i hånden, i ældre tider var det forbeholdt de kongelige eller indflydelsesrige, i dag er vi gudskelov langt flere, der kan tillade os den luksus.

Der er fem faser i uldproduktion, uanset om det er cashmere, alpaca eller andet uld.

  • Indsamling
  • Sortering
  • Afhåring
  • Spinding
  • Vævning eller strikning
  • Indsamling– Når gederne fælder i løbet af foråret, indsamles cashmerefibrene enten ved at kæmme eller klippe dyret. Den fineste cashmerekvalitet opnås ved at kæmme dyrene.
  • Sortering– Efter indsamlingen af cashmerefibrene håndsorteres hårene således at de grove hår frasorteres. Efter sorteringen renses fibrene for skidt og urenheder.
  • Afhåring– Efter sorteringen afhåres fibrene. Dvs. at vegetabilsk materiale og det ydre hår fjernes. Efter afhåring er cashmerefibrene klar til at blive spundet til garn, som herefter kan væves eller strikkes.